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Original title:
Charakterisierung von Enon-Oxidoreduktasen und 3-Dehydroquinat-Synthasen
Translated title:
Characterization of enone oxidoreductases and 3-dehydroquinate synthases
Author:
Arold, Beate
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LAN Landbauwissenschaft
Keywords:
Fragaria x ananassa, Erdbeere, Furaneol, Enon-Oxidoreduktase, 3-Dehydroquinatsynthase
Translated keywords:
Fragaria x ananassa, strawberry, furaneol, enone oxidoreductase, 3-dehydroquinate synthase
Abstract:
Der letzte Schritt der Biosynthese von 4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanon (HDMF), dem wichtigsten Aromastoff der Erdbeere, wird in der Erdbeere durch Fragaria x ananassa Enon-Oxidoreduktase (FaEO) und in der Tomate durch Solanum lycopersicum Enon-Oxidoreduktase (SlEO) katalysiert. Nach heterologer Expression der SlEO wurden kinetische Daten aufgenommen und mit den bereits bekannten Daten der FaEO verglichen. Durch 2-D-Gelelektrophorese mit anschließender massenspektrometrischer Analyse wurden...     »
Translated abstract:
The last step of the biosynthesis of 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone (HDMF), the most important flavour compound of the strawberry, is catalysed in strawberry by Fragaria x ananassa enone oxidoreductase (FaEO) and in tomato by Solanum lycopersicum enone oxidoreductase (SlEO). After heterologous expression of SlEO kinetic data were determined and compared to the known data of FaEO. By two-dimensional gel electrophoresis followed by mass spectrometric analysis changes of the proteome of st...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=997690
Date of submission:
13.07.2010
Oral examination:
25.01.2011
File size:
2500138 bytes
Pages:
122
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20110125-997690-1-6
Last change:
15.02.2011
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