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Original title:
Charakterisierung von Enon-Oxidoreduktasen und 3-Dehydroquinat-Synthasen 
Translated title:
Characterization of enone oxidoreductases and 3-dehydroquinate synthases 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LAN Landbauwissenschaft 
Keywords:
Fragaria x ananassa, Erdbeere, Furaneol, Enon-Oxidoreduktase, 3-Dehydroquinatsynthase 
Translated keywords:
Fragaria x ananassa, strawberry, furaneol, enone oxidoreductase, 3-dehydroquinate synthase 
Abstract:
Der letzte Schritt der Biosynthese von 4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanon (HDMF), dem wichtigsten Aromastoff der Erdbeere, wird in der Erdbeere durch Fragaria x ananassa Enon-Oxidoreduktase (FaEO) und in der Tomate durch Solanum lycopersicum Enon-Oxidoreduktase (SlEO) katalysiert. Nach heterologer Expression der SlEO wurden kinetische Daten aufgenommen und mit den bereits bekannten Daten der FaEO verglichen. Durch 2-D-Gelelektrophorese mit anschließender massenspektrometrischer Analyse wurde...    »
 
Translated abstract:
The last step of the biosynthesis of 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone (HDMF), the most important flavour compound of the strawberry, is catalysed in strawberry by Fragaria x ananassa enone oxidoreductase (FaEO) and in tomato by Solanum lycopersicum enone oxidoreductase (SlEO). After heterologous expression of SlEO kinetic data were determined and compared to the known data of FaEO. By two-dimensional gel electrophoresis followed by mass spectrometric analysis changes of the proteome of s...    »
 
Oral examination:
25.01.2011 
File size:
2500138 bytes 
Pages:
122 
Last change:
15.02.2011