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Original title:
Antagonistic activity of complex cheese surface microbial consortia against food-borne pathogens
Translated title:
Antagonistische Wirkung komplexer Käsereifungskonsortien gegen Lebensmittelpathogene
Author:
Bleicher, Anne
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.)
Referee:
Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Abstract:
Bacterial surface-ripened cheeses are susceptible to a contamination with the human pathogen Listeria monocytogenes. The biodiversity of complex ripening consortia from such cheeses was investigated and proved to be very high (Simpson’s index of diversity up to 0.97). Vibrio casei sp. nov. was detected in two consortia and validly described. 13 of 49 consortia produced substances acting bactericidal or bacteriostatically on L. monocytogenes. The partial purification of a complex culture supernat...     »
Translated abstract:
Oberflächengereifte Rotschmierkäse sind anfällig für eine Kontamination mit dem Humanpathogen Listeria monocytogenes. Die Biodiversität komplexer bakterielle Reifungskonsortien solcher Käse wurde untersucht und erwies sich als sehr hoch (Biodiversitätsindex nach Simpson bis zu 0.97). Vibrio casei sp. nov. wurde neu beschrieben. 13 von 49 Konsortien produzierten Substanzen mit bakterizider oder bakteriostatischer Wirkung auf L. monocytogenes. Die partielle Reinigung eines hemmenden Kulturüberstan...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=971534
Date of submission:
25.03.2010
Oral examination:
29.07.2010
Pages:
110
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20100729-971534-1-2
Last change:
23.08.2010
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