User: Guest  Login
Original title:
Comparative analysis of fructosyltransferases of lactobacilli 
Translated title:
Vergleichende Analyse von Fruktosyltransferasen aus Laktobazillen 
Year:
2009 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
lactobacilli, fructosyltransferases, levansucrase, inulinsucrase, EPS 
Translated keywords:
Latobazillen, Fruktosyltransferasen, Levansukrase, Inulinsukrase, EPS 
Abstract:
Some lactobacilli from food fermentations express fructosyltransferases, enzymes enabling them the production of fructans and fructooligosaccharides from sucrose. The work presents a comparison of known and newly identified Lactobacillus fructosyltransferases. Sequence comparison and molecular modelling approaches revealed a similar structure of all of the enzymes. Kinetic studies showed a specific dependence on Ca2+ cations. Product analyses revealed enzyme specific production of levan or inu...    »
 
Translated abstract:
Einige Laktobazillen aus Lebensmittelfermentationen besitzen Fruktosyltransferasen, Enzyme zur Synthese von Fruktanen und Fruktooligosacchriden aus Saccharose. Diese Arbeit stellt einen Vergleich bekannter und neuer Fruktosyltransferasen vor. Sequenzanalysen und Molecular Modelling Ansätze wiesen auf eine ähnliche Struktur all dieser Proteine hin. Kinetische Studien zeigten eine spezifische Abhängigkeit von Ca2+ Kationen. Analysen der Produkte belegen eine Enzymspezifität für Levan oder Inul...    »
 
Oral examination:
26.11.2009 
Pages:
148 
Last change:
17.12.2009