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Original title:
Inactivation of Lactobacillus helveticus during Vacuum Drying and the Mechanism of Sorbitol in Protection of the Cells 
Translated title:
Inaktivierung von Lactobacillus helveticus während der Vakuumtrocknung und der Schutzmechanismus von Sorbit auf die Zellen 
Year:
2008 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Univ.-Prof. Dr.-Ing.habil. Ulrich Kulozik 
Language:
en 
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie 
Keywords:
vaccum drying, starter culture, viability, protectant 
Translated keywords:
Vakuumtrocknung, Starterkulturen, Vitalität, Schutzstoffe 
TUM classification:
BIO 265d 
Abstract:
The aim of this work was to investigate the inactivation mechanisms during drying of an important lactic acid bacteria Lactobacillus helveticus and the protection mechanisms of the selected protectant. During vacuum drying, cell viability was reduced with drying time, and the greatest drop was found between the water content of the cells decreased from about 0.5 to 0.3 g H2O/g dry weight. Cell membrane was the major site of inactivation during drying. Viability of cells could be improved by the...    »
 
Translated abstract:
Das Ziel dieser Arbeit war die Untersuchung des Inaktivierungsmechanismus während der Trocknung eines bedeutenden Milchsäurebakteriums Lactobacillus helveticus sowie des Schutzmechanismus ausgewählter Schutzstoffe. Während der Vakuumtrocknung nimmt die Zellvitalität mit der Trocknungszeit ab. Die größte Abnahme tritt auf, wenn sich der Wassergehalt der Zellen von 0,5 auf 0,3 g H2O/g Trockengewicht verringert. Die Abnahme der Zellvitalität war hauptsächlich durch die Schädigung der Zellmembran be...    »
 
Controlled terms:
Lactobacillus helveticus ; Starterkultur ; Inaktivierung ; Vakuumtrocknung ; Schutzstoff ; Sorbit 
Last change:
13.02.2014