User: Guest  Login
Original title:
Charakterisierung des darmkrebspräventiven Potenzials von Apfelsaft und polyphenolischen Apfelsaftinhaltsstoffen in vitro und in vivo 
Translated title:
Characterisation of colon cancer preventive potential of apple juice and polyphenolic apple juice compounds in vitro and in vivo 
Year:
2007 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Rechkemmer, Gerhard (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Referee:
Somoza, Veronika (Priv.-Doz. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Apfelsaft, Polyphenole, Darmkrebs, Chemoprävention, ApcMin-Maus 
Translated keywords:
Apple juice, Polyphenols, Colon Cancer, Chemoprevention, ApcMin-mice 
Controlled terms:
Apfelsaft; Polyphenole; Darmkrebs; Carcinogenese; Prävention 
TUM classification:
OEK 230d; MED 322d 
Abstract:
Im Rahmen einer aktivitätsgeleiteten Fraktionierung wurde ein polyphenolreicher Extrakt aus Apfelsaft fraktioniert und die chemopräventiven Eigenschaften der Fraktionen und darin identifizierter Reinsubstanzen in acht zell- und enzymbasierten Testsystemen in vitro untersucht. Zu den aktivsten Substanzklassen zählten neben Phenolcarbonsäuren, Dihydrochalconen, Flavanolen und Flavonolen vor allem oligomere Procyanidine. Die Verbindungen waren in der Lage, die Krebsentstehung in den Phasen der Init...    »
 
Translated abstract:
An activity-guided fractionation approach was applied to identify polyphenolic apple juice ingredients and to characterise their chemopreventive potential in vitro. Along with phenocarbonic acids, dihydrochalcones, flavanols and flavonols, particularly oligomeric procyanidines were identified as most active compounds. They modified different mechanisms which are involved in carcinogenesis during initiation, promotion and progression phase. To verify in vitro data for the relevance for colon canc...    »
 
Oral examination:
05.07.2007 
Pages:
170 
Last change:
14.08.2007