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Original title:
Nachweis der Herkunft von Obstbränden mittels Analytik stabiler Isotope
Translated title:
Determination of the geographical origin of fruit brandies by stable isotope analysis
Author:
Baudler, Ron
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Controlled terms:
Obstbranntwein; Herkunftsnachweis; Stabiles Isotop
TUM classification:
CHE 505d; CHE 535d
Abstract:
Ziel dieser Arbeit war es, auf der Basis der Analytik stabiler Isotope (d13C-Wert, (D/H)I– und (D/H)II– Verhältnis des Ethanols sowie d18O-Wert des Wassers) eine Methode zur Bestimmung der regionalen Herkunft von Obstbränden zu erarbeiten. Es zeigte sich, dass der Destillationsschritt von Fraktionierungen der Isotopenverhältnisse begleitet wird. Die beobachteten Verschiebungen lagen jedoch unterhalb der Wiederholgrenzen der jeweiligen Analysenmethoden und beeinträchtigen daher die Anwendbarkeit...     »
Translated abstract:
The objective of this thesis was to develop a method for assigning the geographical origin of fruit brandies on the basis of the analysis of stable isotopes (d13C-value, (D/H)I– and (D/H)II– ratios of ethanol as well as d18O-value of water). It could be shown that the distillation step proceeds with fractionations of the isotope ratios. However, the fractionations observed were below the limits of repeatability of the analytical methods applied and thus do not impair the applicability of the sta...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=624522
Date of submission:
18.07.2007
Oral examination:
06.11.2007
Pages:
138
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20070711-624522-1-7
Last change:
24.09.2008
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