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Original title:
Inhaltsstoffzusammensetzung und sensorische Qualität von 20 Kultivaren verschiedener Capsicum-Arten
Translated title:
Composition and sensorial quality of 20 different Capsicum cultivars
Author:
Kollmannsberger, Hubert
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Nitz, Siegfried (Prof. Dr.)
Referee:
Nitz, Siegfried (Prof. Dr. Dr. habil.); Schnitzler, Wilfried H. (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Controlled terms:
Paprika ; Sorte; Inhaltsstoff; Geschmack
TUM classification:
LAN 435d; CHE 507d; CHE 513d
Abstract:
20 verschiedene Kultivare der Arten Capsicum chinense, C. frutescens, C. baccatum, C. pubescens und C. annuum wurden hinsichtlich ihrer Scharfstoffe, ihrer geruchlich relevanten und sonstigen gaschromatographisch fassbaren Inhaltsstoffe gaschromatographisch-massenspektrometrisch (GC-MS) und humansensorisch charakterisiert. Die Unterschiede zwischen diesen Kultivaren, die Verteilung der Inhaltsstoffe auf verschiedene Fruchtkompartimente, die Eignung der Dampfraum-Festphasen-Mikroextraktion (Hea...     »
Translated abstract:
Pungency, odoriferous compounds and other constituents of 20 different cultivars of Capsicum chinense, C. frutescens, C. baccatum, C. pubescens and C. annuum were characterized by gas chromatography – mass spectrometry (GC-MS) and human senses. Differences between cultivars, distribution in different fruit compartiments, suitability of Headspace-Solid Phase Microextraction (SPME) for enrichment of flavour compounds and possibilities for chemotaxonomic differentiation are discussed.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=622777
Date of submission:
26.06.2007
Oral examination:
11.10.2007
Pages:
225
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20070621-622777-1-5
Last change:
20.08.2008
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