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Original title:
Inhaltsstoffzusammensetzung und sensorische Qualität von 20 Kultivaren verschiedener Capsicum-Arten 
Translated title:
Composition and sensorial quality of 20 different Capsicum cultivars 
Year:
2007 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Nitz, Siegfried (Prof. Dr.) 
Referee:
Nitz, Siegfried (Prof. Dr. Dr. habil.); Schnitzler, Wilfried H. (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Controlled terms:
Paprika ; Sorte; Inhaltsstoff; Geschmack 
TUM classification:
LAN 435d; CHE 507d; CHE 513d 
Abstract:
20 verschiedene Kultivare der Arten Capsicum chinense, C. frutescens, C. baccatum, C. pubescens und C. annuum wurden hinsichtlich ihrer Scharfstoffe, ihrer geruchlich relevanten und sonstigen gaschromatographisch fassbaren Inhaltsstoffe gaschromatographisch-massenspektrometrisch (GC-MS) und humansensorisch charakterisiert. Die Unterschiede zwischen diesen Kultivaren, die Verteilung der Inhaltsstoffe auf verschiedene Fruchtkompartimente, die Eignung der Dampfraum-Festphasen-Mikroextraktion (Hea...    »
 
Translated abstract:
Pungency, odoriferous compounds and other constituents of 20 different cultivars of Capsicum chinense, C. frutescens, C. baccatum, C. pubescens and C. annuum were characterized by gas chromatography – mass spectrometry (GC-MS) and human senses. Differences between cultivars, distribution in different fruit compartiments, suitability of Headspace-Solid Phase Microextraction (SPME) for enrichment of flavour compounds and possibilities for chemotaxonomic differentiation are discussed. 
Oral examination:
11.10.2007 
Pages:
225 
Last change:
20.08.2008