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Original title:
Einfluss von Salzstress auf den Metabolismus der Tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) - Auswirkungen auf die Qualität der Frucht 
Translated title:
The influence of salinity on the metabolism of tomato (Lycopersicum esculentum) – effects on fruit quality 
Year:
2007 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Schnitzler, Wilfried H. (Prof. Dr.); Woitke, Markus (Dr.); Grassmann, Johanna (Dr.) 
Referee:
Schnitzler, Wilfried H. (Prof. Dr.); Treutter, Dieter (Prof. Dr.); Rechkemmer, Gerhard (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LAN Landbauwissenschaft; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Tomate, Salinität, Salzstress, Qualität, antioxidative Kapazität, Phenole, Carotinoide, Lykopin, Vitamine, Gesundheitswert, Geschmack, Zucker, Säure, Brix 
Translated keywords:
tomato, salinity, salt stress, carotenoids, phenols, vitamins, antioxidative capacity, quality, taste, health benefits, sugar, organic acids, brix 
Controlled terms:
Tomate; Salzstress; Stoffwechsel; Frucht; Qualität 
TUM classification:
LAN 158d; LAN 435d; BIO 485d 
Abstract:
Der Auswirkung verschieden hoher Salzkonzentrationen in der Nährlösung (EC 3; 6,5; 10; 13,5) auf die Qualität von Tomatenfrüchten wurde unter besonderer Berücksichtigung der geschmacksgebenden und ernährungsphysiologisch wertvollen Inhaltsstoffe untersucht. Dabei wurde die antioxidative Kapazität wichtiger Sekundärmetaboliten mit dafür geeigneten Testsystemen besonders analysiert. Zucker, org. Säuren, Polyphenole, Carotinoide und Vitamine nehmen mit steigenden EC-Werten zu, während der Ertra...    »
 
Translated abstract:
The influence of different salinity concentrations in the nutrient solution (EC 3; 6,5; 10; 13,5) on the quality of tomato fruits was examined with special emphasize on the taste giving and health benefitting ingredients. The main focus was set on the analysis of the antioxidative capacity of secondary plant metabolites in appropriate test systems. Sugars, organic acids, phenols, carotenoids and vitamins increase with rising EC levels, whereas yield decreases. Shelf life of tomato is not nega...    »
 
Oral examination:
14.02.2007 
File size:
800988 bytes 
Pages:
137 
Last change:
30.04.2007