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Original title:
Analysis and sensory evaluation of volatile constituents of blackcurrant (Ribes nigrum L.) and redcurrant (Ribes rubrum L.) fruits
Translated title:
Analyse und sensorische Untersuchung von flüchtigen Verbindungen schwarzer (Ribes nigrum L.) und roter (Ribes rubrum L.) Johannisbeeren
Author:
Jung, Kathrin
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 050d
Abstract:
Volatile constituents of fresh blackcurrant (Ribes nigrum L.) and redcurrant (Ribes rubrum L.) fruits were isolated applying different approaches and analysed by capillary gas chromatography-mass spectrometry and sensory methods. The occurrence of 4-methoxy-2-methyl-2-butanethiol in blackcurrant fruits was demonstrated for the first time. C6-compounds, esters, and terpenes were the major compound classes in blackcurrant fruits; C6-compounds and acids dominated in redcurrant fruits. The influenc...     »
Translated abstract:
Die flüchtigen Inhaltsstoffe frischer schwarzer (Ribes nigrum L.) und roter (Ribes rubrum L.) Johannisbeeren wurden mittels verschiedener Methoden isoliert und mit kapillargaschromatographisch-massenspektrometrischen und sensorischen Methoden untersucht. 4-Methoxy-2-methyl-2-butanthiol wurde erstmals in schwarzen Johannisbeeren nachgewiesen. C6-Verbindungen, Ester und Terpene waren die Hauptklassen schwarzer Johannisbeeren; C6-Verbindungen und Säuren dominierten in roten Johannisbeeren. Der Ein...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1427712
Date of submission:
29.01.2018
Oral examination:
05.07.2018
File size:
1936022 bytes
Pages:
150
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20180705-1427712-1-8
Last change:
02.08.2018
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