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Original title:
Analysis and sensory evaluation of volatile constituents of blackcurrant (Ribes nigrum L.) and redcurrant (Ribes rubrum L.) fruits 
Translated title:
Analyse und sensorische Untersuchung von flüchtigen Verbindungen schwarzer (Ribes nigrum L.) und roter (Ribes rubrum L.) Johannisbeeren 
Year:
2018 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.) 
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
LEB 050d 
Abstract:
Volatile constituents of fresh blackcurrant (Ribes nigrum L.) and redcurrant (Ribes rubrum L.) fruits were isolated applying different approaches and analysed by capillary gas chromatography-mass spectrometry and sensory methods. The occurrence of 4-methoxy-2-methyl-2-butanethiol in blackcurrant fruits was demonstrated for the first time. C6-compounds, esters, and terpenes were the major compound classes in blackcurrant fruits; C6-compounds and acids dominated in redcurrant fruits. The influenc...    »
 
Translated abstract:
Die flüchtigen Inhaltsstoffe frischer schwarzer (Ribes nigrum L.) und roter (Ribes rubrum L.) Johannisbeeren wurden mittels verschiedener Methoden isoliert und mit kapillargaschromatographisch-massenspektrometrischen und sensorischen Methoden untersucht. 4-Methoxy-2-methyl-2-butanthiol wurde erstmals in schwarzen Johannisbeeren nachgewiesen. C6-Verbindungen, Ester und Terpene waren die Hauptklassen schwarzer Johannisbeeren; C6-Verbindungen und Säuren dominierten in roten Johannisbeeren. Der Ein...    »
 
Oral examination:
05.07.2018 
File size:
1936022 bytes 
Pages:
150 
Last change:
02.08.2018