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Original title:
Effect of high hydrostatic pressure on Clostridium botulinum type E endospores
Translated title:
Die Wirkung von hydrostatischem Hochdruck auf Clostridium botulinum Typ E Endosporen
Author:
Lenz, Christian Andreas
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Clostridium, Bacillus, Clostridium botulinum, high hydrostatic pressure, bacterial endospores, spore inactivation, sterilization, high pressure thermal processing, HPT, PATS, inactivation mechanism, influence factors, process windows, pressure resistance, heat resistance, germination, sporulation medium cation contents, sporulation temperature, spore coat gene expression
Translated keywords:
Clostridium, Bacillus, Clostridium botulinum, Hochdruck, bakterielle Endosporen, Sporen Inaktivierung, Sterilisation, Hochdruck-Temperature Verfahren, HPT, PATS, Inaktivierungsmechanismus, Einflussfaktoren, Prozessfenster, Hochdruckresistenz, Hitzeresistenz, Auskeimung, Kationengehalt im Sporulationsmedium, Sporulationstemperature, Genexpression, Sporenhülle
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
High pressure thermal (HPT) treatments were examined for their potential use as alternative sterilization processes to inactivate Clostridium botulinum type E endospores. In addition to possible process parameters that are required for an effective inactivation, several factors were identified that significantly influence inactivation levels. Together with mechanistic insights into spore inactivation processes, this can facilitate the industrial implementation of HPT sterilization processes.
Translated abstract:
Als Sterilisationsprozess zur Inaktivierung von Clostridium botulinum Typ E Endosporen wurden Hochdruck-Temperatur-Verfahren untersucht. Neben Prozessparametern für eine ausreichende Inaktivierung, wurden Faktoren identifiziert, die diese beeinflussen. Dies ermöglicht die Bewertung der prozessbedingt erreichbaren Lebensmittelsicherheit, und, zusammen mit Daten zu mechanistischen Hintergründen zur Sporeninaktivierung, die industrielle Implementierung von Hochdruck-Temperatur-Verfahren.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1327475
Date of submission:
28.09.2016
Oral examination:
27.01.2017
File size:
17005232 bytes
Pages:
298
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20170127-1327475-1-7
Last change:
31.08.2017
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