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Original title:
Visualization of Temperature and Velocity Fields During Phase Change of Water under High Hydrostatic Pressure 
Translated title:
Visualisierung von Temperatur und Geschwindigkeitsfeldern während der Phasenumwandlung von Wasser unter Hochdruck 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Hartmann, Christoph (Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Schnerr, Günter H. (Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
PHY Physik; CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
high pressure; phase change; water; ice 
Translated keywords:
Hochdruck; Phasenübergang; Wasser; Eis 
TUM classification:
LEB 110d; PHY 638d; CHE 070d 
Abstract:
Among new treatments in high pressure (HP) technology, phase change is one of the processes attributed with high potential of application in the food industry. Density differences of ices formed under HP and supercooling as well as the rapid ice nucleation are reported to reduce cellular damage of the food and enhance the final product quality. This work is, therefore, aimed at investigating phase change processes of water under high pressure by help of an in-situ visualization technique. Thermo...    »
 
Translated abstract:
Der unter Hochdruck (HD) induzierte Phasenübergang besitzt ein enormes Potential zur Anwendung in der Lebensmittelindustrie. Dichteunterschiede der verschiedenen Eistypen in Kombination mit Unterkühlung und schneller Eiskeimbildung beim HD-Prozess verringern beim Einfrieren den zellulären Schaden an Lebensmitteln im Vergleich zu Gefrierprozessen unter atmosphärischen Druck. Dadurch kann eine bessere Produktqualität erzielt werden. Diese Arbeit untersucht den Prozess des Phasenüberganges von Wass...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
25.05.2005 
Controlled terms:
Lebensmitteltechnologie Hochdrucktechnik Wasser Phasenumwandlung Eis Visualisierung Temperatur Geschwindigkeit 
File size:
7288705 bytes 
Pages:
123 
Last change:
25.11.2005