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Original title:
Identifizierung von Mikroorganismen aus Lebensmitteln durch Fourier-transformierte Infrarot (FTIR)-Mikrospektroskopie 
Translated title:
Identification of microorganisms from food by Fourier transform infrared (FT-IR) microspectroscopy 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Scherer, S. (Univ.- Prof. Dr.) 
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Cerny, G. (Univ.- Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
FTIR-Mikrospektroskopie; Hefen; coryneforme Bakterien; Milchsäurebakterien; Identifizierung; Lebensmittel; Käse; Floraanalyse 
Translated keywords:
FT-IR microspectroscopy; yeasts; coryneform bacteria; lactic acid bacteria; identification; food; cheese; flora analysis 
Controlled terms:
Lebensmittelmikrobiologie FR-IR-Spektroskopie Mikroorganismus Identifikation Lebensmittel Kombinationsverfahren Mikroskopie 
TUM classification:
BIO 260d; BIO 310d; BIO 325d; CHE 239d; LEB 020d 
Abstract:
FTIR-Mikrospektroskopie kombiniert FTIR-Spektroskopie mit Mikroskopie und ist eine verhältnismäßig neue Technik zur Identifizierung von Mikroorganismen anhand des Vergleichs mit Referenzspektren einer Datenbank. Das eigentliche Neue der Technik stellt die Messung von Mikrokolonien dar, die von der Agarplatte auf einen IR-transparenten Probenträger überführt werden. Da für die Bildung von Mikrokolonien eine verkürzte Inkubationsdauer ausreichend ist, wird eine schnellere Identifizierung als mit h...    »
 
Translated abstract:
FT-IR microspectroscopy combines FT-IR spectroscopy with microscopy and is a relatively novel technique for the identification of microorganisms by comparison to reference spectra in a database. The novelty of the technique is displayed by the measurement of microcolonies that have to be transferred from the agar plate to an IR-transparent sample carrier. As for the formation of microcolonies a reduced incubation time is sufficient, an accelerated identification compared to conventional cultivat...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
04.11.2004 
File size:
3583532 bytes 
Pages:
137 
Last change:
25.04.2006