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Original title:
Verfahrenstechnische Aspekte der Behandlung von Systemfässern der Getränkeindustrie 
Translated title:
Process engineering aspects of the treatment of kegs in the beverage industry 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogelpohl, H. (Priv.-Doz. Dr.-Ing. habil.) 
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr.); Pahl, M. (Univ.-Prof. Dr.-Ing. Dr. h. c.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Fass; Systemfass; Keg; Keganlage; Kegbehandlung; Zapfanlage; Getränk; Bier; Reinigen; Spülen; Ausblasen; Gaswechsel; Sterilisation; Sanitation; Füllen; Stoffübertragung; Wärmeübertragung 
Translated keywords:
cask; barrel; keg; keging; kegging; racking; dispensing; dispensing head; kegging line; keging line; beverage; beer; cleaning; rinsing; flushing; gas exchange; sterilisation; sanitation; filling; mass transfer; heat transfer 
TUM classification:
BRA 140d 
Abstract:
In der Getränkeindustrie werden die hergestellten Produkte in Systemfässer (Kegs) abgefüllt. Die Auswahl der dazu notwendigen Prozessschritte erfolgt bisher weitestgehend auf Grund von Erfahrungswerten. Die vorliegende Arbeit analysiert die notwendigen Prozessschritte, ausgehend von den Randbedingungen des Kegsystems. Die Prozessschritte werden in die verfahrenstechnischen Grundoperationen untergliedert und dazu Modellvorstellungen ermittelt. Die Herangehensweise wird an praxisnahen Versuchsanla...    »
 
Translated abstract:
In the beverage industry the manufactured products are filled into system barrels (kegs). The selection of the process steps necessary for kegging is done due to empirical data. This thesis analyses the necessary process steps, starting from the boundary conditions of the kegging system. The process steps are subdivided into the process engineering unit operations and models are established. The model approach is examined at practical test plants. With the models optimizing and examining of the...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
27.04.2004 
File size:
9673202 bytes 
Pages:
241 
Last change:
27.06.2005