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Original title:
Entwicklung einer Technologie zur Herstellung alternativer Fermentationsgetränke auf Würzebasis mittels selektierter und charakterisierter Laktobazillen
Translated title:
Technolgy-Design to produce alternative Fermentation Beverages on a Wort Basis employing selected and characterised Lactic Acid Bacteria
Author:
Tenge, Christoph
Year:
2002
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Referee:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Brauereirohstoffe; Würze; Fermentation; Laktobazillen; Functional Drinks
Translated keywords:
Brewery Raw Materials; Wort; Fermentation; Lactic Acid Bacteria; Functional Drinks
Controlled terms:
Lactobacillus Bierwürze Fermentation Getränkeherstellung; Lactobacillus Bierwürze Fermentationsprodukt Getränk
TUM classification:
LEB 619d; LEB 710d; LEB 739d
Abstract:
In der Dissertation wurde ein Technologie-Design erarbeitet, das es Brauereien ermöglicht, mit den vorhandenen Rohstoffen und der gegebenen technischen Ausstattung alkoholfreie Erfrischungsgetränke herzustellen. Kernstück der Technologie ist ein Fermentationsschritt, an dessen Ende ein Basisgetränk entsteht, das zu verschiedenen Varianten ausgemischt werden kann. Diese Getränke besitzen aufgrund der natürlichen Rohstoffe und durch den Fermentationsschritt ernährungsphysiologischen Zusatznutzen....     »
Translated abstract:
With this thesis a technology-design was developed, which allows breweries, with their own raw materials and their own equipment to produce alternative non alcoholic beverages. The technology is based on a fermentation process which results in a basis beverage that can be blended to a lot of varieties. Because of the natural ingredients and the fermentation step, the beverages have a high nutritional value. For the fermentation suitable lactic acid bacteria were selected and characterized. With...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603334
Date of submission:
17.11.2002
Oral examination:
13.12.2002
File size:
3675175 bytes
Pages:
139
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2002121310378
Last change:
27.06.2005
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