User: Guest  Login
Original title:
Differenzierung und Charakterisierung von Betriebshefekulturen mit genetischen und physiologischen Methoden 
Translated title:
Differentiation and characterization of brewing yeast cultures with genetical and physiological methods 
Year:
2002 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; BIO Biowissenschaften 
Keywords:
Hefe; Physiologie; Gärungsnebenprodukte; Differenzierung; Mikrosatelliten; AFLP 
Translated keywords:
yeast; physiology; fermentation byproducts; differentiation; microsatellites; AFLP 
Controlled terms:
Saccharomyces cerevisiae Bierhefe Systematik Genanalyse; Saccharomyces cerevisiae Bierhefe Systematik Pflanzenphysiologie 
TUM classification:
BRA 410d; BIO 501d 
Abstract:
In dieser Arbeit wurden eine bestimmte Betriebshefe und zahlreiche Vergleichshefen hinsichtlich ihrer physiologischen und genetischen Eigenschaften untersucht. Zur physiologischen Charakterisierung wurden Wachstumsparameter, das Bruchbildungsverhalten, die Verwertung von Kohlehydraten sowie die Bildung von Gärungsnebenprodukten in Modellgärungen eingesetzt. Bei den Gärungsnebenprodukten zeigten sich zum Teil große Abweichungen, die für einen Hefestamm charakteristisch waren. Die genetische Typis...    »
 
Translated abstract:
In this work a particular brewery yeast strain and a number of strains for comparison were analyzed for their physiological and genetical properties. For a physiological characterization several growth parameters, flocculation, utilization of carbohydrates and the production of fermentation byproducts were analyzed in model fermentations. The fermentation byproduct analysis showed great differences between some of the yeast strains. The genetical typing was performed by the methods of Pulsed Fie...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
16.05.2002 
File size:
19693058 bytes 
Pages:
151 
Last change:
27.06.2005