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Original title:
Entwicklung von Messmethoden zur Untersuchung der rheologischen Eigenschaften der Maische 
Translated title:
Development of a measuring system for determining mash rheology 
Year:
2002 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Sommer, K. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Sommer, K. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Schwill-Miedaner, A. (Priv.-Doz. Dr. Ing. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; PHY Physik 
Keywords:
Rheologie; Suspension; Maische 
Translated keywords:
rheology; suspension; mash 
Controlled terms:
Maische Rheologische Eigenschaft Messung 
TUM classification:
BRA 310d; PHY 216d 
Abstract:
Zur rheologischen Beschreibung der Maische als Suspension wurden Messmethoden entwickelt, die die Partikelgrößenverteilung, Partikelform und Partikelkonzentration sowie die Viskosität der kontinuierlichen Phase in Abhängigkeit von Temperatur, Feststoffkonzentration, Lösung des Malzes und Zeit erfassen. Die Messmethoden können Quellung, Desagglomeration, Verkleisterung und Lösungsprozesse während des Maischens quantifizieren. Sowohl die grob- als auch die feindisperse Suspensionsviskosität der Ma...    »
 
Translated abstract:
A measuring system has been developed in order to measure the parameters required to characterise the rheological properties of the mash: viscosity and density of the continous phase, particle size distribution, particle concentration and particle shape of non-soluble particles during the mashing process. Swelling, disintegration gelatinisation and hydrolysis are measured. It can be shown that the viscosity dependency from solid volume fraction of starch can be described by the modified Einstein...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
06.12.2002 
File size:
2098628 bytes 
Pages:
141 
Last change:
27.06.2005