User: Guest  Login
Original title:
Ernaehrungsverhalten von Typ 1-Diabetikern im Zusammenhang mit der Entstehung und Progression von Folgeerkrankungen in einem Vergleich 1990/91 und 1997/98 
Translated title:
Nutrition behaviour of type 1 diabetic patients associated with outbreak and progression of diabetes complications - a comparison between 1990/91 and 1997/98 
Year:
2001 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Wolfram, G. (Prof. Dr. (komm.)ern.) 
Referee:
Wolfram, Günther (Univ.- Prof. Dr.); Standl, E. (Prof. Dr. LMU) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft; MED Medizin 
Keywords:
Ernaehrung; Typ-1-Diabetes; Folgeerkrankungen; Retinopathie; Neuropathie; Nephropatie; Ernaehrungsverhalten 
Translated keywords:
nutriotion; nutrition behaviour; type-1-diabetes; diabetes complications; retinopathy; neuropathy; nephropathy 
Controlled terms:
Diabetiker Ernährungsgewohnheit Sekundärkrankheit 
TUM classification:
OEK 130d; MED 441d 
Abstract:
1997/98 wurden von 147 Patienten mit Typ 1-Diabetes mellitus, die 1990/91 erstmalig im Rahmen der EURODIAB Complications Study im Schwabinger Krankenhaus untersucht wurden, 93 Patienten erneut auf bestehende Folgeerkrankungen, wie Retinopathie, Nephropathie, Neuropathie, Blutfette und Bluthochdruck, so wie deren Entwicklung in diesen sieben bis acht Jahren untersucht. Die repräsentative Stichprobe zeichnete sich durch das weite Spektrum der Diabetesdauer aus (durchschnittliche Diabtesdauer: 22,7...    »
 
Translated abstract:
In 1997/98, 93 patients with type 1 diabetes mellitus have been examined on diabetic retinopathy, neuropathy, nephropathy, serum lipids and blood pressure and the progression since 1990/91. The baseline data came from the EURODIAB Complications Study of the Schwabinger Hospital (1990/91). The collective was stratified for age, sex and diabetes duration. The duration of diabetes disease was very long with the middle of 22,7 years. The aim of the study was to get information about the nutrition be...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
21.12.2001 
File size:
11533395 bytes 
Pages:
223 
Last change:
27.06.2005