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Original title:
Untersuchungen zur Modifizierung des allergenen Potentials von Kirsch- und Erdnussproteinen durch nicht-enzymatische Glycosylierung und enzymatische Bräunung 
Translated title:
Studies on the modification of the allergenic potential of proteins form cherry and peanut by non-enzymatic glycosylation and enzymatic browning 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.) 
Referee:
Schuster, Michael (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie; MED Medizin; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Controlled terms:
Lebensmittelallergie ; Kirsche; Allergen; Proteine; Erdnuss 
TUM classification:
CHE 507d; MED 490d; MED 405d; OEK 210d 
Abstract:
Im Rahmen der Arbeit wurden Veränderungen der IgE-Bindungskapazität der rekombinanten Allergene rPru av 1 aus Kirsche, rAra h 2 aus Erdnuss sowie Erdnusslectin durch Hitzeeinwirkung, Maillard-Reaktion und enzymatische Bräunung studiert. Ferner wurden peptidische Partialsequenzen von Ara h 2 synthetisiert und untersucht, bei denen die Aminosäuren Cystein, Serin, Lysin und Arginin durch thermische Abbauprodukte bzw. Glykosylierungsprodukte ersetzt waren. Abschließend wurden sog. Multiple Antigenpe...    »
 
Translated abstract:
The modulation of the IgE-binding of the recombinant allergens rPru av 1 from cherry, rAra h 2 from peanut as well as peanut lectin after thermal treatment, Maillard reaction an enzymatic browning was studied. Sequences of Ara h 2, in which the amino acids cysteine, serine, lysine, and arginine were replaced by their thermal degradation or advanced glycation products, were synthesized and evaluated. Finally, multiple antigenic peptides (MAP) bearing epitopes of Ara h 2 were synthesized and used...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
02.03.2006 
File size:
5458068 bytes 
Pages:
217 
Last change:
18.06.2007