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Original title:
Supramolecular Complexation of Oxoanions by Novel Guanidinium Receptors: 
Original subtitle:
Insights from Calorimetric Trend Analysis. 
Translated title:
Supermolekulare Komplexbildung von Oxoanionen durch Neuartige Guanidinium Rezeptoren: 
Translated subtitle:
Einblicke durch kalorimetrische Trendanalyse. 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Schmidtchen, F. P. (Univ.-Prof. Dr.) 
Referee:
Hiller, W. (Univ.-Prof. Dr.); Schmidtchen, F. P. (Univ.-Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Recognition; Calorimetry; Host-guest binding; Guanidinium receptors; Oxoanions; Complexations 
Translated keywords:
Erkennung; Kalorimetrie; Wirt-Gast Bindung; Guanidinium Rezeptoren; Oxoanionen; Komplexbildung 
TUM classification:
CHE 660d; CHE 780d 
Abstract:
The new open chain and macrocyclic hosts for oxoanions are synthesized by supplementing additional binding secondary carboxyamido functional groups to the parent bicyclic guanidinium anchor group. The complexation with different oxoanions as seen by the isothermal calorimetric analysis showed very high affinity towards various oxoanions in acetonitrile and DMSO. The chiral macrocyclic guanidinium host displayed enantiomeric discrimination for the aspartate and tartrate dianions. The dissection o...    »
 
Translated abstract:
Neue offenkettige und macrocyclische Wirte für Oxoanionen wurden durch ergänzende Verknüpfung der Stammstruktur einer bicyclischen Guanidinium Ankergruppe mit sekundären Carboxamidofunktionen dargestellt. Die Komplexierung mit verschiedenen Oxoanionen wurde mithilfe der isothermalen Titrationskalorimetrie in Acetonitril und DMSO studiert und ergab sehr hohe Affinitäten. Der chirale macrocyclische Guanidinium Wirt zeigte enantioselektive Erkennung von Aspartat und Tartrat. Die Aufteilung der frei...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
08.12.2005 
Controlled terms:
Oxoanion Guanidiniumverbindungen Wirt-Gast-Beziehung 
File size:
1683591 bytes 
Pages:
134 
Last change:
16.06.2006