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Original title:
Einfluss der Rohkaffeeverarbeitung auf Aromastoffveränderungen in gerösteten Kaffeebohnen sowie im Kaffeegetränk 
Translated title:
Influence of the post harvest treatment on changes in the aroma of roasted coffee as well as coffee brews 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Kaffee; Rohkaffee; Röstkaffee; Kaffeegetränk; Aroma; Aromastoffe; Nacherntebehandlung; nasse Aufbereitung; trockene Aufarbeitung; Methylbutansäureethylester 
Translated keywords:
coffee; aroma; flavor; post harvest treatment; wet processed; dry processed; ethyl 2-methylbutyrate; ethyl 3-methylbutyrate; stir bar sorptive extraction 
Controlled terms:
Kaffebohne; Aufbereitung; Trocknung; Buttersäureethylester; Röstkaffee; Aromastoff ; SBSE; Isotopenverdünnungsanalyse 
TUM classification:
CHE 510d; CHE 513d; CHE 505d; CHE 536d 
Abstract:
Die traditionell zur Gewinnung von Rohkaffeebohnen angewendete nasse Aufbereitung der Kaffeekirschen wird aus ökonomischen Gründen zunehmend von der trockenen Aufbereitungsmethode verdrängt. Das Aroma eines Kaffeegetränks aus nass-aufbereiteten, gerösteten Bohnen wird allerdings als wesentlich besser beurteilt, die Ursache für diesen Unterschied ist aber bisher ungeklärt.Durch Anwendung von Techniken, die auf der Kombination von humaner Geruchswahrnehmung mit analytischen Methoden beruhen, konnt...    »
 
Translated abstract:
For economical reasons, the traditionally used wet post harvest treatment to obtain the green coffee beans from the coffee cherries is more and more replaced by the dry treatment. However, the aroma of a coffee brew prepared from wet processed, roasted beans is judged as being significantly better, the reasons for the difference were not known until now.Through the use of techniques that combine human olfactory detection and analytical methods out of 50 aroma potent substances the fruity smellin...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
03.12.2004 
File size:
3748414 bytes 
Pages:
154 
Last change:
13.06.2007