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Original title:
Strukturelle und funktionelle Charakterisierung des kleinen Hitzeschockproteins Hsp26 aus der Baeckerhefe Saccharomyces cerevisiae 
Translated title:
Structural and functional characterisation of the small heat shock protein Hsp26 from the baker's yeast Saccharomyces cerevisiae 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Buchner, Johannes (Prof. Dr.) 
Referee:
Buchner, Johannes (Prof. Dr.); Weinkauf, Sevil (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
sHsp; Proteinstruktur; Substratproteine; Substratkomplexe; Dissoziation; Assoziation 
Translated keywords:
sHsp; protein structure; substrate proteins; substrate complexes; dissociation; association 
Controlled terms:
Saccharomyces cerevisiae; Hitzeschock-Proteine 
TUM classification:
CHE 820d 
Abstract:
Hsp26, das bekannteste sHsps der Baeckerhefe, liegt unter physiologischen Bedingungen als inaktive, oligomere Speicherform vor. Temperaturerhoehung fuehrt zur Dissoziation des 24mers in eine dimere Spezies. Nach Rueckkehr zu physiologischen Bedingungen reassoziieren Hsp26 Dimere zu einer neuen oligomeren, teilaktivierten Spezies mit identischer Sekundaer- und Tertiaerstruktur, aber leicht veraenderter Quartaerstruktur. Die temperaturinduzierte Dissoziation in Dimere, der primaeren Substratbindes...    »
 
Translated abstract:
Under physiological conditions Hsp26, the best known small heat shock protein from the baker's yeast exists as an inactive oligomeric storage form. Upon heat shock Hsp26 dissociates into a dimeric species. Return of physiological conditions leads to the reassociation of the Hsp26 dimers into a new oligomeric, partly activated species with identical secondary and tertiary structure but sligthly different quarternary structure. The temperature induced dissociation into dimers, the primeric substra...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
14.05.2003 
File size:
3031154 bytes 
Pages:
189 
Last change:
12.06.2007