User: Guest  Login
Original title:
NMR based methods for the rapid determination of food thickeners --- Investigations of metabolic pathways during infections with the obligate intracellular pathogen Chlamydia trachomatis using isotopologue profiling
Translated title:
NMR basierte Methoden zur schnellen Bestimmung von Verdickungsmittel in Lebensmitteln --- Untersuchung von Stoffwechselflüssen während Infektionen mit dem obligat intrazellulären Pathogen Chlamydia trachomatis mittels stabiler Isotope
Author:
Radziej, Sandra
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Natural Sciences
Advisor:
Eisenreich, Wolfgang (Prof. Dr.)
Referee:
Eisenreich, Wolfgang (Prof. Dr.); Rudel, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 887
Abstract:
In this work, thickening agents were identified in food products and their premixtures using fast high resolution NMR spectroscopy. Thereby, an improved detection method in food analysis could be developed. Furthermore, metabolic adaptations of human macrophages and fallopian tube cells during an infection with Chlamydia trachomatis were elucidated using NMR spectroscopy and GC-MS.
Translated abstract:
In der vorliegenden Arbeit wurden Verdickungsmittel in Lebensmitteln und deren Vormischungen mittels schneller hochauflösender NMR-Spektroskopie identifiziert. Dadurch konnte ein verbessertes Nachweisverfahren für die Lebensmittelanalytik erarbeitet werden. Des Weiteren wurden die metabolischen Anpassungen von menschlichen Makrophagen und Eileiterzellen während einer Infektion mit Chlamydia trachomatis mittels NMR-Spektroskopie und GC-MS aufgeklärt.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1700061
Date of submission:
10.03.2023
Oral examination:
28.07.2023
File size:
216241963 bytes
Pages:
193
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20230728-1700061-1-6
Last change:
08.09.2023
 BibTeX