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Original title:
Developing Antimicrobial PET Beverage Containers by Incorporating a Silver Additive
Translated title:
Entwicklung von antimikrobiellen PET-Getränkebehältern durch Einarbeitung eines Silberadditivs
Author:
Braun, Sabrina
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Ilberg, Vladimir (Prof. Dr.); Mela, Petra (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 150
Abstract:
For active packaging based on a release of silver ions (Ag+), the question arises whether an amount of silver below the migration limit of 0.05 mg Ag/kg food as proposed by the EFSA is antimicrobially effective. PET bottles containing silver phosphate glass or silver nanoparticles were assessed. The release of silver into food simulants was investigated and antimicrobial experiments were performed in distilled water, iced tea and milk. Experiments in distilled water and iced tea showed antimicro...     »
Translated abstract:
Für aktive Verpackungen, die Silberionen (Ag+) freisetzen, war nicht bekannt, ob sie unterhalb des von der EFSA vorgeschlagenen Migrationsgrenzwertes von 0,05 mg Ag/kg Lebensmittel antimikrobiell wirksam sind. PET-Flaschen, die Silberphosphatglas bzw. Silber-Nanopartikeln enthalten, wurden untersucht. Die Freisetzung von Silber in Lebensmittelsimulanzien wurde analysiert und antimikrobielle Experimente in destilliertem Wasser, Eistee und Milch wurden durchgeführt. Die Experimente in Wasser und E...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1617963
Date of submission:
15.09.2021
Oral examination:
04.08.2022
File size:
56436928 bytes
Pages:
90
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220804-1617963-1-1
Last change:
08.09.2022
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