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Original title:
Engineering and Analysis of a Defined Mixed Culture of Pseudomonas putida and Synechococcus elongatus for Bioplastic Production 
Translated title:
Entwicklung und Analyse einer Definierten Mischkultur aus Pseudomonas putida und Synechococcus elongatus für die Produktion von Bioplastik 
Year:
2018 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Maschinenwesen 
Advisor:
Kremling, Andreas (Prof. Dr.) 
Referee:
Kremling, Andreas (Prof. Dr.); De Lorenzo, Victor (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie 
Keywords:
Defined mixed culture, Polyhydroxyalkanoates, Pseudomonas putida, Synechococcus elongatus, Metabolic engineering 
Translated keywords:
Definierte Mischkulturen, Polyhydroxyalkanoate, Pseudomonas putida, Synechococcus elongatus, Metabolic engineering 
TUM classification:
CIT 900d; CIT 009d 
Abstract:
In this work, a defined mixed culture of the sucrose secreting cyanobacterium Synechococcus elongatus cscB and Pseudomonas putida EM178 was systematically engineered. P. putida was first genetically modified to be able to grow on sucrose as a carbon source by integration of the csc gene cluster from E. coli W or Pseudomonas protegens Pf-5. Finally, a mixed culture of S. elongatus cscB and the new P. putida strain was set up for the production of polyhydroxyalkanoates in a photobioreactor. 
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurde systematisch eine definierte Mischkultur aus dem Saccharose sekretierenden Cyanobakterium Synechococcus elongatus cscB und Pseudomonas putida EM178 entwickelt. Zunächst wurden Gene aus dem csc Saccharose Gen-Cluster aus E. coli W oder Pseudomonas protegens Pf-5 in P. putida integriert, damit die cyanobakterielle Saccharose als Kohlenstoffquelle genutzt werden kann. Abschließend konnte die Produktion von Polyhydroxyalkanoaten in einer Mischkultur aus S. elongatus cscB und dem neuen P. putida Stamm gezeigt werden. 
Oral examination:
05.11.2018 
File size:
10752709 bytes 
Pages:
108 
Last change:
15.01.2019