User: Guest  Login
Original title:
Effect of Nitrite on Salmonella Typhimurium and E. coli O157:H7 (EHEC) under Food-Related Conditions
Translated title:
Wirkung von Nitrit auf Salmonella Typhimurium und E. coli O157:H7 (EHEC) unter lebensmittelrelevanten Bedingungen
Author:
Mühlig, Anna
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.)
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Ehrmann, Matthias A. (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
TUM classification:
BIO 260d
Abstract:
The effect of acidified nitrite on SalmonellaTyphimurium and Escherichia coli O157:H7 (EHEC) under food-related conditions was investigated. The lysine decarboxylase CadA was found to contribute to nitrite resistance of S. Typhimurium. Furthermore, a decrease of the intracellular pH due to acidified nitrite was observed. Transcriptome studies revealed that, besides a NO-specific response including up-regulation of NO-detoxifying enzymes HmpA and/or NorV, other stress-associated systems were indu...     »
Translated abstract:
Die Wirkung von saurem Nitrit auf Salmonella Typhimurium und Escherichia coli O157:H7 (EHEC) unter lebensmittelrelevanten Aspekten wurde untersucht. Eine Beteiligung der Lysin Decarboxylase CadA an der Nitritresistenz von S. Typhimurium wurde nachgewiesen. Außerdem wurde eine Verringerung des intrazellulären pH durch saures Nitrit beobachtet. Transkriptomstudien zeigten, neben einer NO-spezifischen Antwort mit Hochregulierung der NO-entgiftenden Enzyme HmpA und/oder NorV, die Induktion weiterer...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1327537
Date of submission:
25.10.2016
Oral examination:
16.03.2017
File size:
4255821 bytes
Pages:
189
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20170316-1327537-1-0
Last change:
04.04.2017
 BibTeX