User: Guest  Login
Original title:
Effects of different milk proteins on the metabolic response in healthy and prediabetic volunteers 
Translated title:
Effekte verschiedener Milchproteine auf die metabolische Antwort bei gesunden und prädiabetischen Probanden 
Year:
2015 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Daniel, Hannelore (Prof. Dr.) 
Referee:
Daniel, Hannelore (Prof. Dr.); Hauner, Johann Josef (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Whey protein, casein, insulin, GLP-1, GIP, gastric emptying 
Translated keywords:
Molkeprotein, Casein, Insulin, GLP-1, GIP, Magenentleerung 
TUM classification:
OEK 160d 
Abstract:
Bovine whey protein and Na-caseinate in combination with a starch hydrolysate provided in a test drink induced comparable metabolic responses in healthy and prediabetic volunteers. Both proteins elicited a marked increase in insulin response and a reduction in blood glucose when compared to the starch hydrolysate and these effects were more pronounced in prediabetic volunteers. Although glycomacropeptide induced a similar reduction in blood glucose levels it caused a much less pronounced insulin...    »
 
Translated abstract:
Molkeprotein und Natriumcaseinat in einer Testmahlzeit zeigten vergleichbare metabolische Antworten bei gesunden und prädiabetischen Probanden. Beide Proteine steigerten in Kombination mit einem Stärkehydrolysat die Insulinantwort und führten im Vergleich zum Stärkehydrolysat zu reduzierten Blutglukosespiegeln, und diese Wirkungen waren in Prädiabetikern noch stärker ausgeprägt. Glykomakropeptid induzierte eine vergleichbare Senkung der Blutglukose, was allerdings mit einer deutlich niedrigeren...    »
 
Oral examination:
29.09.2015 
File size:
5294517 bytes 
Pages:
162 
Last change:
29.10.2015