User: Guest  Login
Original title:
Fraktionierung und Ausnutzung des technologisch-funktionellen Potentials der Eigelbhauptfraktionen Granula und Plasma
Translated title:
Fractionation and separate utilisation of the techno-functional potential of egg yolk’s main fractions plasma and granules
Author:
Strixner, Thomas
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Delgado, Antonio (Prof. Dr.); Hinrichs, Jörg (Prof. Dr.); Först, Petra (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Eigelb, Granula, Plasma-Fraktion, Emulsion
Translated keywords:
egg yolk, granules, plasma-fraction, emulsion
Abstract:
Das komplexe System von Proteinen und Lipoproteinen in Eigelb wurde mittels eines neuen kontinuierlichen zentrifugalen Trennverfahrens sowohl im Labor- wie im großtechnischen Maßstab vollständig in eine sedimentierbare Fraktion (Granula) und die Plasma-Fraktion separiert. Von diesen Fraktionen wurden deren emulgierende Eigenschaften untersucht. Durch fraktionsspezifische Funktionalitätssteigerungen ergaben sich jeweils unterschiedliche funktionelle Eigenschaften, die einen breiteren Rahmen zur i...     »
Translated abstract:
The complex system of egg yolk was separated into its fractions, granules and plasma, by means of a novel process based on a continuous centrifugal processing platform. This was realized in laboratory as well as in industrial scale. Subsequently, the influence of several processing steps was assessed in order to enable an optimized functional behaviour of each egg yolk fraction. As was shown both egg yolk fractions possess entirely different emulsifying properties which can now be controlled in...     »
ISBN:
978-3-8439-1984-5
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1188829
Date of submission:
30.01.2014
Oral examination:
29.07.2014
Last change:
08.04.2015
 BibTeX