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Original title:
The relevance of glassy state dynamics on structure formation and stabilization of bacteria during freeze-drying and subsequent storage
Translated title:
Die Relevanz der Glaszustandsdynamik für die Strukturbildung und Stabilisierung von Bakterien bei der Gefriertrocknung und Lagerung
Author:
Aschenbrenner, Mathias A.
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.); Nirschl, Hermann (Prof. Dr.); Först, Petra (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
glassy state, freeze-drying, inactivation kinetics, storage stability
Abstract:
The dissertation deals with freeze-drying of microorganism. The focus is on stabilizing and destabilizing mechanisms that apply during drying and subsequent storage. The dependence of these mechanisms on process conditions and specific material properties (in particular the glassy state) are investigated. The work builds a bridge between material science and microbiology and thus provides new insights towards stabilization of sensitive biomaterial, cell cultures in particular.
Translated abstract:
Die Arbeit untersucht stabilisierende und destabilisierende Mechanismen bei der Gefrier-trocknung von Mikroorganismen, welche während der Trocknung und der anschließenden Lagerung auftreten. Die Beeinflussbarkeit dieser Mechanismen mittels Prozessführung und durch spezifische Materialeigenschaften der umgebenden Matrix (insbesondere Glaszustand) werden erfasst und mit dem Überleben und der Restaktivität des Modellkeims korreliert. Die Arbeit schlägt eine Brücke zwischen Materialwissenschaften u...     »
ISBN:
978-3-8439-1645-5
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1175524
Date of submission:
12.11.2013
Oral examination:
28.03.2014
Last change:
29.08.2014
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