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Original title:
Impact of organic acids and mineral properties on microbial iron oxide reduction 
Translated title:
Einfluss organischer Säuren und Mineraleigenschaften auf die mikrobielle Eisenoxidreduktion 
Year:
2013 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Meckenstock, Rainer U. (Prof. Dr.) 
Referee:
Meckenstock, Rainer U. (Prof. Dr.); Totsche, Kai Uwe (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften 
TUM classification:
BIO 140d; BIO 142d; BIO 270d; CHE 648d; GEO 313d; GEO 315d; GEO 325d; UMW 331d 
Abstract:
Microbial Fe oxide reduction is essential in soil and groundwater ecosystems and plays an important role in microbial degradation of organic contaminants. This work showed that citrate, abundant in soils, leads to colloid stabilization out of macroaggregate ferrihydrite and enhances microbial Fe reduction. Results indicated that reactivity of ferrihydrite decreases with decreasing aggregation state below a critical size. Therefore, reactivity of Fe oxides and therefore microbial turnover rates a...    »
 
Translated abstract:
Die mikrobielle Fe-Oxidreduktion ist essentiell in Boden- und Grundwasserökosystemen und spielt eine wichtige Rolle im mikrobiellen Abbau organischer Schadstoffe. Diese Arbeit zeigte, dass Citrat zur Kolloidstabilisierung aus Ferrihydrit-Makroaggregaten und deswegen zur erhöhten mikrobiellen Reduktion führt. Weitere Ergebnisse deuten darauf hin, dass die Reaktivität von Ferrihydrit mit abnehmender Aggregierung, unterhalb einer kritischen Größe, abnimmt. Somit wird die Reaktivität von Fe-Oxiden s...    »
 
Oral examination:
17.07.2013 
File size:
7068430 bytes 
Pages:
113 
Last change:
06.09.2013