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Original title:
Entwicklung von Mikrosieb-Applikationen in der Getränke-Filtrationstechnologie
Translated title:
Development of microsieve-applications in beverage-filtration-technology
Author:
Kötke, Henning
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.); Methner, Frank-Jürgen (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Controlled terms:
Weizenteig; Gluten; Mikrostruktur; Rheologie; Mathematisches Modell
TUM classification:
BRA 140d; BRA 430d; CIT 155d
Abstract:
In diese Arbeit wurde der Schnellnachweis von bierschädlichen Mikroorganismen mittels Fluoreszenzmarkierung und PCR durch kombinierten Einsatz mit Silizium-Membranfiltern optimiert. Nach der Ermittlung geeigneter Porengrößen wurde die Kompatibilität der Silizium-Membranfilter mit den genannten etablierten Nachweisverfahren getestet und Verfahren zur kombinierten Anwendung entwickelt. Hierbei ersetzt die Konzentrierung von Keimen aus dem Probenmaterial durch die Filter die bis dato erforderliche...     »
Translated abstract:
In this thesis the rapid testing for beer spoiling microorganisms by fluorescence marking and PCR was optimized by the combined use with silicon membrane filters. After determining of suitable pore sizes the compatibility of the silicon membrane filters with the mentioned established detection methods was tested and methods for a combined use were developed. The concentration of germs from the sample material by the filters replaces in this connection the so far necessary cultural pre-enrichment...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1096990
Date of submission:
25.04.2012
Oral examination:
29.11.2012
File size:
3328966 bytes
Pages:
125
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20120827-1096990-0-6
Last change:
20.11.2015
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