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Original title:
Categorization of Lactobacillus brevis along their beer-spoiling potential 
Translated title:
Kategorisierung von Lactobacillus brevis anhand seines Bierverderbspotentials 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.); Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.); Arendt, Elke (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen 
Keywords:
Lactobacillus brevis, hop tolerance, beer-spoiling 
Translated keywords:
Lactobacillus brevis, Hopfentoleranz, Bierverderb 
Abstract:
The tolerance towards hop acids is one of the most important prerequisites for the survival and growth of bacteria in beer. Based on “forcing tests” in beer of non-adapted L. brevis to hop compounds, bacteria were categorized into constitutive beer-spoiling and non-spoiling strains. Differential 2D gel electrophoresis revealed mechanisms, which contribute to basal level of hop tolerance. These are involved in pH and zinc homeostasis, utilization of maltose and degradation of mis-folded proteins...    »
 
Translated abstract:
Die Toleranz gegenüber Hopfensäuren ist eine der wichtigsten Voraussetzungen für das Wachstum und Überleben in Bier. Auf Grundlage von Wachstumstest in Bier mit nicht an Hopfen adaptierten L. brevis, wurden verschiedene Stämme in konstitutive bierverderbende und nicht-bierverderbende Bakterien kategorisiert. Auf dieser Grundlage wurden mittels differentieller 2D-Gelelektrophorese Mechanismen identifiziert, die zu einem grundsätzlichen Level an Hopfentoleranz beitragen. Diese sind an pH und Zinkh...    »
 
Oral examination:
09.12.2011 
File size:
4437590 bytes 
Pages:
126 
Last change:
19.12.2011