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Original title:
Investigation of intraoral mechanical effects on sensory sensations and their contribution to mouthfeel 
Translated title:
Untersuchung intraoraler mechanischer Effekte auf die Sinneswahrnehmung und ihr Beitrag zum Mundgefühl 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Delgado, Antonio (Prof. Dr.) 
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.); Ulbrich, Heinz (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Language:
en 
Subject group:
BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
texture perception, intraoral fluid flow, tongue-palate model, theory of lubrication, numerical simulation, mechanoreception 
Translated keywords:
Texturwahrnehmung, intraorales Fließverhalten, Zunge-Gaumen-Modell, Schmierfilmtheorie, numerische Simulation, Mechanorezeption 
Abstract:
The rheology of food capable of flowing has a major impact on human texture perception. To understand intraoral fluid flow greater, a series of tongue-palate models designed to study deglutition from the fluid-mechanical point of view have been presented. Via the theory of lubrication three new analytical models have been introduced. In particular, the model of a sphere in a hemisphere has given superior results compared to the established, but simpler, model of Stefan. A more complex geometry,...    »
 
Translated abstract:
Die Rheologie eines fließfähigen Lebensmittels besitzt einen großen Einfluss auf die humane Texturwahrnehmung. Zum besseren Verständnis des intraoralen Fließverhaltens erfolgte die Gegenüberstellung unterschiedlicher Zunge-Gaumen-Modelle, die den Schluckvorgang aus strömungsmechanischer Sicht nachstellen. Die Schmierfilmtheorie ermöglichte die analytische Berechnung drei neuer Modelle. Insbesondere das Modell einer Kugel in einer Halbkugel lieferte Ergebnisse, die dem etablierten, aber einfacher...    »
 
Oral examination:
10.06.2011 
File size:
3404288 bytes 
Pages:
177 
Last change:
18.07.2011