Integrated Behavior Modeling of Space-Intensive Mechatronic Systems
Integrierte Verhaltensmodellierung Raum-intensiver mechatronischer Systeme
Fakultät für Informatik
Broy, Manfred (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Broy, Manfred (Prof. Dr. Dr. h.c.); Schäfer, Wilhelm (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik; FER Fertigungstechnik
mechatronic systems, behavior modeling
mechatronische Systeme, Verhaltensmodellierung
Mechatronic systems combine mechanic and electric effects with programmable controllers to realize their functionality. For a large class of such systems spatial properties are essential. Examples can be found in the domain of factory automation, where material is transported and processed. Today, there are no models with formal semantics to support an integrated description of the behavior of these systems. This hampers the development of complex mechatronic systems. In this thesis, we introduc...    »