Strong correlation effects with atoms in optical lattices
Starke Korrelationseffekte mit Atomen in optischen Gittern
Fakultät für Physik
Cirac, Ignacio (Prof., Ph.D.)
Friedrich, Harald (Prof. Dr.)
PHY Physik
Our work concerns the effects of strong correlations of ultracold atoms in optical lattices in three different scenarios. First we analyze the influence of dissipative processes on the superfluid-Mott insulator transition in the Bose-Hubbard model, observing a shift of the well-known phase transition. In a second setup atoms are trapped in state-dependent lattices; we show that any asymmetry in the contact interaction produces a form of correlated hopping, which results in a pair superfluid pha...    »

Diese Arbeit beschäftigt sich mit den Auswirkungen stark korrelierter ultrakalter Atome in optischen Gittern in drei verschiedenen Szenarien. Zunächst untersuchen wir den Einfluss dissipativer Prozesse auf den Quantenphasenübergang zwischen Suprafluidität und Mott-Isolator im Bose-Hubbard Modell. Die Dissipation führt zu einer Verschiebung des Phasenübergangs. Danach betrachten wir Atome, die in einem zustandsabhängigen Gitter gefangen sind und zeigen, dass jedwede Asymmetrie in der Kontakt-Wech...    »

14.12.2009