Soils in the southern Brazilian highlands: genesis, soil organic matter composition, and relations to vegetation history
Böden im südbrasilianischen Hochland: Genese, Zusammensetzung der organischen Bodensubstanz und Beziehungen zur Vegetationsgeschichte
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr.)
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr.); Pfadenhauer, Jörg (Prof. Dr.); Jahn, Reinhold (Prof. Dr.)
FOR Forstwissenschaften; LAN Landbauwissenschaft
The soils in the highlands of north-eastern Rio Grande do Sul (Brazil) are distributed in a mosaic of grassland and deciduous forest with the conifer Araucaria angustifolia. The objectives of this study were (1) to identify the relationships between vegetation mosaic and soil properties, (2) to reconstruct the vegetation history, (3) to investigate if the composition of soil organic matter is associated with vegetation changes. Overall, the results of this investigation are important contribu...    »

Im subtropischen Hochland von Rio Grande do Sul (Brasilien) besteht ein mosaikartiger Wechsel von Grasland und Laubwald mit der Konifere Araucaria angustifolia. Diese Arbeit hatte als Ziel, (1) die Beziehungen zwischen Vegetationsmuster und Bodeneigenschaften zu identifizieren, (2) die Vegetationsgeschichte zu rekonstruieren, (3) den Einfluss von Vegetationswechsel auf die chemische Zusammensetzung der organischen Bodensubstanz zu untersuchen und (4) die Herkunft von Lignin in Böden und dessen B...    »

26.11.2008