Originaltitel:
Packing under Balancing Constraints. Applications in Semiconductor Design and Flight Scheduling
Übersetzter Titel:
Packungsprobleme unter Ausgleichs-Nebenbedingungen. Anwendungen in der Entwicklung von Halbleiter-Schaltkreisen und in der Flugplanung
Fakultät für Mathematik
Gritzmann, Peter (Prof. Dr.)
Jünger, Michael (Prof. Dr.); Gritzmann, Peter (Prof. Dr.)
Fachgebiet:
MAT Mathematik
Stichworte:
Integer Programming, Combinatorial Optimization, Scheduling, Semiconductor Design
Übersetzte Stichworte:
Ganzzahlige Optimierung, Kombinatorische Optimierung, Planungsprobleme, Halbleiter-Entwicklung
Schlagworte (SWD):
Ganzzahlige Optimierung; Kombinatorische Optimierung; Packungsproblem; Halbleiterschaltung; Verlustleistung; Mathematisches Modell; Flugplan
TU-Systematik:
MAT 913d; BAU 894d; ELT 030d
Kurzfassung:
We study two practical applications of linear and integer mathematical programming that are both instances of general packing problems under balancing constraints. In the first part, we investigate the causes for power loss in semiconductor circuits and develop a mathematical optimization model encompassing all relevant parameters. We then characterize the optimal solutions and present an efficient algorithm for the solution of the problem. In the second part, an application in airport flight sc...    »