Efficient Access Control for Service-oriented IT Infrastructures
Effiziente Zugriffskontrollverfahren für dienstbasierte Systeme
Fakultät für Informatik
Kemper, Alfons (Prof. Ph.D.)
Kemper, Alfons (Prof. Ph.D.); Posegga, Joachim (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
access control, authorization, SOA
Zugriffskontrolle, Autorisierung, SOA
Service-oriented architectures provide high levels of flexibility and interoperability, thus supporting the realization of adaptive business processes. This thesis presents flexible access control strategies providing the basis for the reliable integration of applications and enabling efficient access control for service compositions. By consolidating multi-level authorizations, we show how redundant security evaluations can be avoided. Furthermore, consolidated policies ensure the principle of...    »