Multi-transgenic pigs for xenotransplantation
Multi-transgene Schweine für die Xenotransplantation
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Schnieke, Angelika (Prof., Ph.D.)
Schnieke, Angelika (Prof., Ph.D.); Wolf, Eckhard (Prof. Dr.); Seißler, Jochen (Prof. Dr.)
BIO Biowissenschaften
Xenotransplantation, hyperacute rejection, acute vascular rejection, CD46, CD55, CD59, HO1, A20, gene-stacking
Xenotransplantation, hyperakute Abstoßung, akut vaskuläre Abstoßung, CD46, CD55, CD59, HO1, A20, gene-stacking
TUM classification:
LAN 610d
Efficient clinical xenotransplantation requires multi-modified pigs that coexpress several xenoprotective transgenes and carry inactivation mutations in several endogenous genes. Great progress has been achieved in recent years in identifying means of inhibiting the hyperacute and to some extent the acute vascular rejection. The main hurdle at the moment is to obtain high and ubiquitous expression of all complement regulatory genes and to combine all the necessary modifications into a single gen...    »

Für eine effiziente klinische Xenotransplantation werden mehrfach transgene Schweine benötigt, die sowohl protektive Xenogene exprimieren als auch eine Inaktivierung von mehreren porzinen Genen aufweisen. In den letzten Jahren wurde ein großer Fortschritt darin erzielt, die hyperakute Abstoßungsreaktion sowie auch teilweise die akut vaskuläre Abstoßungsreaktion zu verhindern. Die Hauptaufgabe besteht zurzeit darin, eine hohe und ubiquitäre Expression aller komplement-regulatorischen Gene zu erha...    »

19.07.2016
01.09.2016