Organic carbon stocks in soils of the Bavarian Alps as influenced by site characteristics, land use, and climate
Organische Kohlenstoffvorräte in Böden der Bayerischen Alpen in Abhängigkeit von Standort, Landnutzung und Klima
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Prietzel, Jörg (Prof. Dr.)
Prietzel, Jörg (Prof. Dr.); Katzensteiner, Klaus (Prof. Dr.)
LAN Landbauwissenschaft; UMW Umweltschutz und Gesundheitsingenieurwesen
Soil organic matter, land use, climate
Bodenhumus, Landnutzung, Klima
TUM classification:
GEO 315d
Soil organic matter stocks play a pivotal role in ecosystems like the Bavarian Alps due to their function as nutrient and large water storage for the vegetation (often protection forest). On the one hand, the aim of this study was the inventory of current soil humus stocks in the Bavarian Alps as influenced by site characteristics, land use, and climate. On the other hand, surveys of previously sampled sites (long-term soil monitoring sites et al.) allowed the reconstruction of soil humus stocks...    »

Humusvorräte in Böden spielen in Ökosystemen wie den Bayerischen Alpen eine zentrale Rolle, da sie sowohl als Nährstoff- als auch als großer Wasserspeicher für die aufstockende Vegetation (oftmals Schutzwald) dienen. Ziel dieser Arbeit war zum einen die Bestandsaufnahme der derzeitigen Bodenhumusvorräte der Bayerischen Alpen in Abhängigkeit von Standort, Nutzung und Klima. Zum anderen konnte anhand von Wiederholungsaufnahmen ehemals untersuchter Standorte (Bodendauerbeobachtungsflächen u.a.) die...    »

16.10.2015
04.12.2015