Organic Field-Effect Transistors for Biosensing Applications
Organische Feldeffekttransistoren für Biosensorik Anwendungen
Fakultät für Physik
Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.)
Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.); Garrido Ariza, José Antonio (Prof., Ph.D.)
PHY Physik
Biosensor, Field-Effect Transistor, Carbon Nanotubes, Poly(3-hexylthiophene), Proteins
Biosensor, Feldeffekttransistor, Kohlenstoff-Nanoröhren, Poly(3-Hexylthiophen), Proteine
TUM classification:
TEC 030d
For the present work single-walled carbon nanotube (SWNT) field-effect transistors and field-effect transistors based on poly(3-hexylthiophene) were fabricated and used as protein sensors in aqueous environment. The stability of both transistor types in biological buffers was tested. Additionally the interactions of various proteins with ligands, were analyzed using SWNT transistors. Using biofunctionalized SWNT transistors the dissociation constants of a protein was probed and it was possible t...    »

Im Rahmen dieser Arbeit wurden Kohlenstoff-Nanoröhren (SWNT) Feldeffekttransistoren sowie Poly(3-Hexylthiophen) Feldeffekttransistoren hergestellt und als Proteinsensoren in wässrigen Lösungen verwendet. Es wurden beide Transistortypen hinsichtlich ihrer Stabilität in biologischen Puffern getestet. Weiters wurden Protein-Liganden Interaktionen mittels SWNT Transistoren gemessen. Unter Verwendung von SWNT Transistoren wurde ferner die Dissoziationskonstante eines Proteins bestimmt und zwischen zw...    »

29.09.2015
13.10.2015