From leaf to soil — Nitrogen partitioning and stabilization in soil organic matter
Vom Blatt zum Boden — Stickstoffverteilung und –stabilisierung in organischer Bodensubstanz
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr.)
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr.); Flessa, Heinz (Prof. Dr.)
FOR Forstwissenschaften; GEO Geowissenschaften
density fractionation, Rendzic Leptosol, Fagus sylvatica L., litter decomposition, 15N labeling, climate change, nitrogen mineralization
Dichtefraktionierung, Rendzic Leptosol, Fagus sylvatica L., Streuabbau, 15N Markierung, Klimawandel, Stickstoffmineralisierung
This thesis elucidates the partitioning and major stabilization processes for nitrogen in soil organic matter fractions of a Rendzic Leptosol under European beech (Fagus sylvatica L.). A leaf litter experiment investigated the decomposition and transfer of nitrogen from 15N-labeled beech leaf litter to functional soil organic matter fractions in situ. The clay fractions acted as the main sink for nitrogen. Prolonged summer droughts may alter these stabilization pathways leading to a retarded sta...    »