Material Selection of UMo Fuel: Swift Heavy Ion Irradiation Studies
Materialauswahl von Uran-Molybdän Kernbrennstoffen zur Umrüstung von Forschungsreaktoren: Studien zur Schwerionenbestrahlung
Fakultät für Physik
Petry, Winfried (Prof. Dr.)
Petry, Winfried (Prof. Dr.); Böni, Peter (Prof. Dr.)
NUC Kerntechnik, Kernenergie; PHY Physik
swift heavy ion irradiaiton, fuel conversion, UMo fuel, spinodal decomposition, atomic mixing
High density nuclear fuel UMo is a promising candidate for fuel conversion of research reactors to lower enrichment. In order to optimize its irradiation performance, modifications by using the alternative matrix Mg and by applying a diffusion barrier X (X=Ti, Zr, Nb, and Mo) between UMo and an Al matrix have been tested by swift heavy ion irradiation. Mg as the matrix material successfully suppresses interdiffusion reaction while at the higher irradiation temperature spinodal decomposition can...    »

Uran-Molybdän-Legierungen sind ein vielversprechender Kandidat für einen neuen, hochdichten Brennstoff zur Umrüstung von Forschungsreaktoren hin zu niedrigerer Anreicherung. Um deren Bestrahlungseigenschaften zu optimieren, wurden zwei Modifikationen vorgenommen und mit Hilfe von Schwerionenbestrahlung getestet: i) Ersetzung der Al Matrix durch eine Mg Matrix und ii) Aufbringung einer Diffusionsbarriere zwischen UMo und der Al Matrix aus den Übergangsmetallen Ti, Zr, Nb und Mo. Die Verwendung v...    »