From low-dimensional model selection to high-dimensional inference: tailoring Bayesian methods to biological dynamical systems
Von niederdimensionaler Modellselektion zu hochdimensionaler Inferenz: maßgeschneiderte Bayesianische Methoden für biologische dynamische Systeme
Fakultät für Mathematik
Theis, Fabian J. (Prof. Dr. Dr.)
Theis, Fabian J. (Prof. Dr. Dr.); Junge, Oliver (Prof. Dr.); Girolami, Mark (Prof. Dr.)
MAT Mathematik
Bayesian inference, Bayesian model selection, ODEs, MCMC
Bayesianische Inferenz, Bayesianische Modellselektion, ODEs, MCMC
In this thesis we use differential equations for mathematically representing biological processes. For this we have to infer the associated parameters for fitting the differential equations to measurement data. If the structure of the ODE itself is uncertain, model selection methods have to be applied. We refine several existing Bayesian methods, ranging from an adaptive scheme for the computation of high-dimensional integrals to multi-chain Metropolis-Hastings algorithms for high-dimensional pa...    »