Remote Entanglement of Two Single Atoms
Verschränkung zwischen zwei weit voneinander entfernten Atomen
Fakultät für Physik
Rempe, Gerhard (Prof. Dr.)
Rempe, Gerhard (Prof. Dr.); Stutzmann, Martin (Prof. Dr.)
PHY Physik
Entanglement, quantum network, quantum memory, cavity quantum electrodynamics, single atom, single-photon generation
Verschränkung, Quantennetzwerk, Quantenspeicher, Cavity-Quantenelektrodynamik, Einzelatom, Einzelphotonenerzeugung
This thesis reports on the generation of entanglement between two single atoms, located in different laboratories at a distance of 21 m. The entanglement is established in the conceptually most fundamental way - by exchange of a single photon. To this end, we efficiently create high-fidelity entanglement between one of the atoms and a photon, and then faithfully map the entanglement onto the other atom. Both the photon emission and absorption process are facilitated by employing high-finesse o...    »