First-Principles Statistical Mechanics Study of Functionalization of Doped Silicon Clusters:
Original subtitle:
from Simple Building Blocks to Functionalized Materials
Ab initio statistisch mechanische Untersuchung der Funktionalisierung von dotierten Siliziumclustern:
Translated subtitle:
von einfachen Bausteinen zu funktionalisierten Materialien
Fakultät für Chemie
Reuter, Karsten (Prof. Dr.)
Reuter, Karsten (Prof. Dr.); Heiz, Ulrich (Prof. Dr.)
CHE Chemie
doped silicon clusters, magnetic building blocks, cluster compounds
Siliziumcluster, magnetische Bausteine, Cluster-basierte Materialien
TUM classification:
CHE 020d; CHE 150d
The present thesis systematically assesses the feasibility of using endohedrally doped silicon clusters to design novel cluster-assembled materials using state-of-the-art first-principles statistical mechanics methodology. Starting from a careful investigation of the nature of chemical bonding within the building blocks, we here suggest a way to conserve the intriguing magnetic and optical properties of transition metal dopants, and propose a novel potential synthetic polymerization route for bu...    »

In dieser Arbeit wird mit Hilfe moderner ab initio statistisch mechanischer Verfahren systematisch die Anwendbarkeit endohedral dotierter Siliziumcluster für die Konstruktion neuer Cluster-basierter Materialien studiert. Beginnend mit der gründlichen Analyse der Natur der chemischen Bindung innerhalb der Bausteinen, schlagen wir einen Ansatz vor die einzigartigen magnetischen und optischen Eigenschaften der Dotierübergangsmetalle zu erhalten, sowie einen möglichen synthetischen Polymerisationswe...    »

25.10.2013
22.11.2013