Statistical Modelling of Extremes in Space and Time Using Max-Stable Processes
Statistische Modellierung von Extremwerten in Raum und Zeit mit Hilfe von max-stabilen Prozessen
Fakultät für Mathematik
Klüppelberg, Claudia (Prof. Dr.); Davis, Richard A. (Prof., Ph.D.)
Klüppelberg, Claudia (Prof. Dr.); Davis, Richard A. (Prof., Ph.D.); Mikosch, Thomas (Prof. Dr.)
MAT Mathematik
Space-time extremes, max-stable processes, extremal dependence, pairwise likelihood estimation, semiparametric estimation, radar rainfall measurements
Raum-Zeit Extrema, max-stabile Prozesse, extreme Abhängigkeiten, paarweise Likelihood Schätzung, semiparametrische Schätzung, Radar Regendaten
Controlled terms:
Extremwertstatistik; Stabiler Prozess; Maximum-Likelihood-Schätzung; Wetterradar
TUM classification:
MAT 625d; MAT 626d; MAT 603d
This thesis deals with the statistical modelling of extreme events in space and time. Max-stable processes build natural extensions of the generalized extreme value distributions to infinite dimensions. We present a parametric model and its statistical estimation. Firstly, we establish pairwise likelihood estimation, where the pairwise density of the process is used to estimate the model parameters. Secondly, we propose a semiparametric estimation procedure based on a nonparametric estimate of t...    »

Diese Dissertation befasst sich mit der statistischen Modellierung von Extremwerten in Raum und Zeit. Max-stabile Prozesse bilden die natürliche Erweiterung der verallgemeinerten Extremwertverteilungen auf unendliche Dimensionen. Wir präsentieren ein parametrisches Modell und zugehörige statistische Schätzmethoden. Zunächst wird die paarweise Likelihood Schätzung vorgestellt, bei der die bivariate Dichte des max-stabilen Prozesses verwendet wird. Zusätzlich wird eine semiparametrische Schätzmeth...    »

18.02.2013
07.10.2015