User: Guest  Login
Original title:
Einfluss von Prozesstechnologie und Extraktionsverfahren auf wichtige Aromastoffe in Röstkaffee unter besonderer Berücksichtigung der Bildung und Stabilität von 2-Furanmethanthiol
Translated title:
Influence of the process technology and extraction techniques on important aroma compounds in roasted coffee with special emphasis on the formation and the stability of 2-furanmethanthiol
Author:
Madinger, Christof
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Röstkaffeearoma, 2-Furanmethanthiol, Vorläufer
Abstract:
Während unterschiedliche Trocknungsverfahren von Rohkaffee keinen signifikanten Einfluss auf die Bildung der Schlüsselaromastoffe in Röstkaffee zeigten, beeinflussten verschiedene Zubereitungsverfahren, z.B. mittels Kaffeemaschine oder Espressotopf, die Ausbeute einzelner Aromastoffe und damit das Aroma des Kaffeegetränkes entscheidend. Bei der Lagerung von intakten Röstkaffeebohnen sowie gemahlenem Röstkaffee zeigte sich eine erhebliche Instabilität des wichtigsten Kaffeearomastoffes 2-Furfuryl...     »
Translated abstract:
While different drying methods of raw coffee beans have no significant influence on the formation of important aroma compounds in roasted coffee, different techniques of preparing a coffee beverage, i.e. with a coffee machine or in an espresso pot, result in different extraction rates of aroma compounds and consequently have an influence on the aroma of the coffee beverage. The most important aroma compound of roasted coffee, 2-furfurylthiol (FFT), is very instable during the storage of both int...     »
ISBN:
978-3-938896-56-3
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1100602
Date of submission:
23.04.2012
Oral examination:
07.08.2012
File size:
10253087 bytes
Pages:
283
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20120807-1100602-1-1
Last change:
22.01.2015
 BibTeX